Jak kisić ogórki i się nie rozczarować?

Domowe, kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! To świetny dodatek do obiadu, ale i baza do surówki i zupy ogórkowej. Jak zrobić ogórki kiszone rodem z przepisu babci, ile soli będzie niezbędne do kiszenia ogórków, jak dobrać przyprawy i naczynia do kiszenia? Mimo tak wielu pytań, kiszenie ogórków wcale nie jest skomplikowane.

Ogórki kiszone na zimę, w beczce czy od razu w słoikach, stanowią domową klasykę, z którą nic nie może się równać! Każdy z nas pamięta zapewne niepowtarzalny smak i aromat z dzieciństwa, kiedy przyrządzały je babcie czy mamy. Kiszenie ogórków z pewnością nie ma dla nich żadnych tajemnic! Samodzielne przygotowanie tradycyjnych kiszonek jest niezwykle łatwe, a efekt bez wątpienia zachwyci wszystkich. Wystarczy prosty i sprawdzony przepis na ogórki kiszone – do dzieła!

Do kiszenia należy zakupić świeże ogórki średniej wielkości, stosunkowo twarde i sprężyste. Najlepiej wybrać te sprawdzone – z własnego ogródka, z lokalnego rynku lub od znajomego rolnika. Nie warto wybierać dużych warzyw, ponieważ te mają twarde nasiona, a po ukiszeniu staną się miękkie. Wybierz ogórki o prostym, niewygiętym kształcie, by w łatwy sposób układać je w słoikach. Unikaj warzyw ze skazami – powinny być jak najświeższe.

Jak dobrze ukisić ogórki, żeby były twarde?
Ogórki kiszone w słoikach powinny pozostać twarde nawet po ukiszeniu. Często jednak płatają figle i stają się miękkie oraz puste w środku! Jak tego uniknąć?

Przede wszystkim unikaj zbyt dużych warzyw – wybierz te średniej wielkości, które nie mają twardych nasion.
Nie zapomnij o dokładnym umyciu i namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, by zachowały swoją jędrność.
Na twardość ogórków wpływa również dodanie korzenia chrzanu do kiszonki.
Kiszenie ogórków w słoikach, beczce czy kamionce? W czym najlepiej kisić ogórki?
Ogórki mogą być kiszone w różnych naczyniach.

Mogą być to:

- szklane słoiki do kiszenia ogórków
- kamionkowe beczki do kiszenia
- ceramiczne garnki do kiszonek

Możesz zacząć cały proces w dużym garnku do kiszenia ogórków, a gotowy wyrób przełożyć do słoików. Bez względu na to, które z naczyń wybierzesz, zadbaj o to, by było czyste i sterylne. Nie wystarczy ich tylko umyć, ale należy je również wyparzyć. W przypadku słoików, wyparzone powinny być także nakrętki. Nie mogą mieć śladów rdzy ani wgnieceń. Zwracanie uwagi na takie szczegóły sprawi, że kiszone ogórki będą miały długą datę przydatności do spożycia.

Zalewa do ogórków kiszonych. Jak ją zrobić?
Dobrze przygotowana zalewa na ogórki kiszone to zdecydowanie podstawa! Do jej przygotowania niezbędna jest woda, sól i przyprawy. Ile soli należy dodać na każdy litr wody do ogórków kiszonych? Proporcja wynosi: 1 łyżka soli na 1 litr wody. By sól dobrze rozpuściła się w zalewie, woda powinna być ciepła. Ciasno ułożone w słoikach ogórki powinny był w całości pokryte zalewą.

Jak zrobić ogórki kiszone? Przygotuj niezbędne składniki:
- 1 kg ogórków do kiszenia,
- korzeń chrzanu,
- ząbki czosnku,
- liście laurowe,
- ziele angielskiego,
- koper z kwiatostanami,
- gorczyca,
- 1 litr wody – niegazowana woda źródlana lub przegotowana kranówka,
- 1 łyżka niejodowanej soli kamiennej.


Print